bn2019

wsds2019

 

konkursbn2019

ozdoba2019

 

 

nowestale

seniorzyaerobik

kraszewski

 

 makrama oferta

 

Konkurs recytatorski

11 kwietnia 2019 r. w Zameczku odbyły się eliminacje gminne do szczebla wojewódzkiego XXIX Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego. Jury w składzie: Katarzyna Skarus, Elżbieta Gronek, Marzanna Godlewska wytypowało czterech recytatorów, którzy będą reprezentować naszą gminę w eliminacja wojewódzkich. Są nimi: Lena Kowalik, Gabriela Łukomska, Dagmara Cedro oraz Maria Gruszczyńska. Równocześnie po raz trzeci odbył się Gminny Mały Konkurs Recytatorski, w którym udział wzięły przedszkolaki z terenu naszej gminy. Przyznano 3 wyróżnienia (Marcelina Fitas, Hanna Wojtyczka, Gabriela Trzebińska) oraz same pierwsze miejsca (Maja Potępa, Amelia Składanowska, Wojciech Uciński, Julia Zagulska) Wszystkim recytatorom i opiekunom gratulujemy, bowiem poziom wykonań w tym roku był wyjątkowo wysoki. Można powiedzieć, że udział w konkursie wzięli najlepsi z najlepszych. Nagrody w konkursie ufundował niezawodny przyjaciel Zameczku – radny Szymon Mastalerz. Dziękujemy

IMG 9543

Sukcesy naszych zespołów w Daleszycach

Zespół Pieśni i Tańca SORBIN  w dniu 7 kwietnia wziął udział w finale XV Festiwalu Wielkopostnego, który odbył się w Daleszycach w kościele pw. św. Michała Archanioła. Zespół nasz w kategorii zespoły ludowe zdobył III miejsce. Schola Astra dej z Sorbina w swojej kategorii zajęła I miejsce. Wszystkim artystom gratulujemy sukcesu. Cieszymy się razem z Wami.

View the embedded image gallery online at:
http://gokblizyn.pl/index.php?start=30#sigFreeIdd9376d473b

Udany występ na Świętym Krzyżu

W sobotę 30 marca śpiewak ludowy Pan Wacław Pejas, Zespół Pieśni i Tańca Sorbin oraz Schola Astra Dej wzięły udział w przesłuchaniach konkursowych V Regionalnego Przeglądu Pieśni Pasyjnej i Pokutnej na Świętym Krzyżu. Wszyscy artyści z naszej gminy zakwalifikowali się do koncertu galowego, który odbył się 31 marca (niedziela) w Bazylice Mniejszej pw. Trójcy Świętej na Świętym Krzyżu. Zespół Pieśni i Tańca SORBIN zajął III miejsce, Pan Wacław Pejas zdobył wyróżnienie a Schola ASTRA DEJ II miejsce.

A już w niedzielę 7 marca Zespół Pieśni i Tańca SORBIN oraz schola Astra Dej wezmą udział w koncercie galowym XV Festiwalu Wielkopostnego w Daleszycach. Eliminacje do tego festiwalu odbyły się 23 marca w Stąporkowie i z naszej gminy prezentowały się jeszcze zespoły ludowe Sobótka i Kuźniczanki oraz chór klubu seniora Zawsze Młodzi z Mroczkowa.

View the embedded image gallery online at:
http://gokblizyn.pl/index.php?start=30#sigFreeId63c7046a21

Koncert „Piosenka jest dobra na wszystko”

Kierując się zasadą, że muzyka łagodzi obyczaje, a piosenka jest dobra na wszystko przygotowaliśmy koncert dedykowany paniom z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet. 9 marca w Zameczku wystąpił duet małżeński Anna i Sebastian Szymańscy, którzy zaśpiewali piosenki znane i lubiane. Program z wdziękiem i humorem poprowadził tajemniczy Pan Daniel J, który zachęcał publiczność do wspólnego śpiewania. Były także życzenia dla Panów z okazji Dnia Mężczyzny (10 marca).

Zameczek jak zwykle zadbał o oprawę spotkania - była kawa, herbata, ciasteczka i lampka wina.

Kto nie był niech żałuje.

IMG 9385

Karnawałowo – ostatkowe Studio Dobrego Smaku

Tegoroczny karnawał pożegnaliśmy wspólnym gotowaniem i śpiewaniem. 2 marca 2019r. panie, które przybyły do Zameczku wspólnie przygotowały pyszne potrawy i przekąski karnawałowe ( przepisy poniżej). Na stole pojawiły się: złota zupa z soczewicy, mufinki z chleba tostowego, kulki serowe, koreczki z melona i szynki parmeńskiej. Następnie odbyła się wspólna degustacja i karaoke. Początkowo nieśmiałe nucenie przerodziło się w głośne i radosne śpiewanie, a w murach Zameczku rozbrzmiewały najnowsze przeboje oraz te sprzed lat. Zapraszamy do galerii.

IMG 9306

Mufinki z chleba tostowego

Babeczki tostowe z jajami to niezastąpione przekąski na imprezę na szybko, a najfajniejsze jest to, że możesz je modyfikować według uznania lub zawartości lodówki. Do moich babeczek tostowych użyłam :

chleb tostowy

4 jajka

1/4 papryki czerwonej

1/4 papryki żółtej

1/2 cukinii

sol

pieprz

na niektóre babeczki po upieczeniu można nałożyć listek bazylii

1.

Wytnij za pomocą szklanki kółka z pojedynczych kromek chleba tostowego, jeżeli nie chcą się same wykroić pomóż sobie nożem i okrój chleb wokół szklanki. Następnie każde tostowe kółko rozwałkuj i włóż do foremki na babeczki..

2.

Pokrój to co zamierzasz włożyć do środka babeczek. Rozmąć 4 jajka i wrzuć do nich wędlinę, warzywa etc , dopraw. Cukinię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i co ważne odsącz ( wyciśnij mocno rękoma sok z cukinii ). Napełnij tostowe krążki chleba w foremce swoim jajecznym farszem. Wierzch babeczek przykryj pierzynką ze startej cukinii.

3.

Włóż do piekarnika na 10 – max. 15 minut na 180 stopni z opcją góra – dół.

Złota zupa z soczewicy

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut czekania

Składniki

2 szklanki soczewicy czerwonej / 350 g

1 cebula
2 – 3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku
3 cm imbiru

1 1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki płatków chili lub zwykłego chili
szczypta pieprzu

1 1/2 litra bulionu lub wody
2 – 3 łyżki sosu sojowego
1 pęczek koperku
2 kawałki skórki obranej z cytryny, tak po prostu obieraczką
sól

1 puszka kokosowego mleka / 400 ml
2 – 3 łyżki soku z cytryny
do podania: ostra lub słodka papryka

Przygotowanie:

Soczewicę wsypać do miski, wlać wodę i dokładnie wypłukać. Odlać wodę przez sitko i czynność powtórzyć.

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulkę i podsmażać przez 3 – 5 minut do momentu, aż zrobi się lekko złota.

W międzyczasie czosnek oraz imbir drobno posiekać i dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć przez 1 – 2 minuty, czyli do momentu, aż czosnek zacznie wyraźnie pachnieć.

Wtedy dodać kurkumę, ostrą paprykę, chili oraz pieprz, zamieszać kilka razy i dodać opłukaną soczewicę oraz wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem kokosowego mleka i soku z cytryny. Garnek przykryć i gotować wszystko przez 15 minut, czyli do momentu, aż soczewica zmięknie.

Na koniec wlać kokosowe mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 1 – 3 minuty. Doprawić do smaku solą, najlepiej smakuje posypana ostrą papryką i koperkiem.

Porady:

Płukanie soczewicy sprawia, że nie pieni się ona w trakcie gotowania. Co znaczy, że nie trzeba jej pilnować i można wtedy zająć się robieniem miłych rzeczy,

Zupa znacznie gęstnieje, dlatego możecie śmiało dodać na początku więcej wody.

bip

rodo

uwagamonitoring

Nasi sponsorzy

 

tiserec

Top Market Logo

bs

nofar

vanax

dachbud

Przystań Bliżyn 2019 - informacje

guitar 1015750 1920

Zespoły i Kluby